Teritoriul comunei Nitchidorf totalizeaza o suprafata de 6.412. ha, din care 5.398, 04 ha teren agricol si 1.014 ha terenuri neagricole.

Asezat in zona de campie a judetului, in bazinul hidrografic al raului Timis, la limita teritoriului judetului Caras-Severin si a zonei colinare de pe culoarul raului.

Comuna Nitchidorf cuprinde un numer de 3 localitati. (Nitchidorf, Blajova, Duboz).

Resedinta de comuna este Nitchidorf.

Nitchidorf – centru comunal situat in partea centrala a teritoriului. Caide comunicatii :

- drum judetean DJ 592 B – Cheveresu Mare – Nitchidorf – Duboz – Tormac, partial modernizat

-drum comunal DC 161 Nitchidorf – Blajova – Berini

-drum comunal DC 163 Nitchidorf – Silagiu

-Cale ferata normala: Buzias – nitchidorf – tormac – Gataia

Blajova- sat apartinator situat in partea vestica a teritoriului

Atestare documentara din anul 1410. In evul mediu a fost proprietatea familiei nobile romanesti Danesti din Duboz. La 1785 a fost colonizat cu familii de germani.

Cai de comunicatii :

-drum comunal DC 161 Nitchidorf – Blajova – Berini

Duboz – sat apartinator situat in partea sudica a teritoriului

Atestare documentara din anii1332-1337. Satul a apartinut familiei Danesti. Atestareadocumentara de la 1447 consemneaza apartinerea unui numar de 67 de sate de satul Duboz.

Cai de comunicatii :

- drum judetean DJ 592 B Nitchidorf – Duboz – Tormac.

Populatie

Populatia totala a comunei este de 1584 locuitori.

Densitate 24.70 loc/km2 .

Structura etnica a populatiei.

Populatie totala 1584din care : romani 1465 , maghiari 32, germani 19, rromi 7, alte nationalitati 61.

Structura religioasa a populatiei : otodoxa 1438, romano-catolica 48 ; reformata 10, baptista 18, penticostala 24, nedeclarata 1, alte culte 45.

Structura populatiei pe sexe : 761 barbati, 823 femei ;

Populatia curent activa dupa statutul profesional: Salariati(M) 143 barbati, salariati (F) 114 femei, salariati (T) 257,patroni (M) 7, patroni (T) 7, lucratori pe cont propriu (M) 153 barbati, (F) 56 femei, (T) 209.

Potential natural

 

Comuna Nitchidorf este situata in partea de centru- est a judetului Timis la limita cu judetul Caras-Severin la o distanta de cca. 30 km de Timisoara si are o suprafata de 64,12 kmp.

Teritoriul administrativ al comunai Nitchidorf se invecineaza cu teritoriul administrativ al comunai Cheveresul Mare la nord, cu orasul Buzias si judetul Caras-Severin la est, cu al comunei Tormac la sud si cu al comunei Sacosul turcesc la vest.

 

Solurile

 

Solurile pe teritoriul comunei Nitchidorf s-au format in arealul zonelor de padure la capatul masivelor colinare a muntilor Banatului, ele apartin preponderent solurilor podzolit-silvestre cu mici suprafete tera rossa si redzine. Fertilitatea lor este cuprinsa intre 2-4 (gradul mediu de fertilitate fiind de 3).

 

Geologie

 

Apartinand zonei de campie a domeniului panonic, la capatul zonelor colinare, formatiile de rama si fundament se intalnesc la adancimi medii, fiind preponderent sisturi critaline si roci eruptive. Formatiile sedimentare de suprafata si adancime cuprind nisipuri, argile, marne si lignit.

Studiile geologice nu au pus in evidenta materii minerale utile exploatabile. Rezervele exploatabile de lignit de cca. 300.000 t puse in evidenta in estul teritoriului judetului la Darova pentru care care s-au executat lucrari miniere de deschidere a minelor nu sunt cantonate si pe teritoriul comunei Nitchidorf.

 

Hidrografie

 

Teritoriul comunei face parte din bazinul hidrografic al raului Timis. Colectoarele de suprafata de mici dimensiuni orientate spre nord si vest nu au debite permente semnificative acestea drenand cu precadere apele de ploaie.

In afara colectoarelor naturale teritoriul dispune si de canale de desecare asigurand protectie terenurilor agricole. Principalul colector Poganis traverseaza teritoriul de la sud la nord.

Sistemul acvifer cuprinde apa fratice de mica si medie adancime alimentat din infiltratiile apelor pluviale si din zona colinara apropiata.

Forajele realizate in zona invecinata la Tormac au pus in evidenta posibilitatea utilizarii unor debite suficiente pentru alimentarea cu apa a localitatii si pentru apa industriala.

 

Peisaj, clima, vegetatie

 

Teritoriul comunei este in intregime campie cu panta lina spre est si partial spre vest in sensul scurgerii apalor de suprafata.

Terenul cu caracter artificial, arabil, reprezinta 63,5%, padurile 11%, apale si baltile 1,1% iar pasunile si fanetele 17%.

Clima este temperat continentala moderata cu influiente mediteraniene si oceanice, mai ales vara.

In timpul primaverii si inceputul verii sunt dominante masele de aer temperat oceanic cu precipitatii abundente. In cursul anului predomina masele de aer maritim din vest cu suficienta umiditate.

Temperatura aerului este data de Statia Meteorologica de la Lugoj.

Luna cea mai calda este iulie cu temperatura medie de 20,9 0 C si cea mai rece, ianuarie cu temperatura medie de – 1,4 0 C.

Temperatura medie iarna este pozitiva de + 40C si pentru intreg sezonul friguros de + 3,00C.

Cantitatea medie anuala de precipitatii atmosferice este cuprinsa intre 700-750 mm.

Ploile din luna iunie reprezinta 17% din cantitatea anuala, in intreaga vara precipitatiile insumeaza 32%, iar iarna 19%

Vegetatia caracteristica zonelor de campie este preponderent artificiala, a plantelor cerealiere si a plantelor tehnice cu intercalari de pasuni si pajisti.

In locul actual al satului Nitchidorf in evul mediu se gasea localiatatea Kuas, care intr-un document din 1370 apare sub numele de Kutus. In 1410 apare ca o anexa a parohiei Dubozului. In timpul ocupatiei turcesti (1552-1718) in Banat, localiattea a disparut. Acest teritoriu a fost colonizat cu tarani romano-catolici in timpul imparatului Iosif al II-lea (act din 14 iulie 1785 Viena). La inceput au fost colonizati doar 200 de familii. Originea colonistilor a fost din Lorena, Alsacia, Suabia, Luxemburg, Padurea-neagra, Silenzia etc. Mai tarziu au venit dinn Ungaria de azi si Boema.

Prima denumire a localitatii era Vucova– Noua (act al parohiei din Cenad). Localitatea n-a pastrat mult timp numele de Vucova-Noua caci deja din timpul colonizarii s-a folosit numele de Nitchidorf dupa groful Christof Von Niczky (1725-1787), care pe atunci era Obergespann in comitatul Timisoara. Traducere – Satul lui Nitzky.

Contele nu a trait in comuna si nici castelul nu era pa pamantul comunei ci Contele de Duboz avea pamantul aici.

Localitatea se dezvolta ajungand in 1831 la 1.061 de locuitori. In 1850 era 1.415 locuitori din care 1.380 germani, 19 unguri, 11 slavi, 5 evrei.

In 1898 s-a construit calea ferata Lugoj – Varset ce a contribuit mult la dezvoltarea economica a localitatii.